Online KopenZalando Herenschoenen Maat 5 38 Sportieve QBtdsCxrh
Brouwersgracht 48  |  1013 GX Amsterdam  |  06 53 37 44 88  |  Damen Navy Schuhe PumpsbequemBlau Jana H Violett 805 534cARjLq
Schoenen LeveringPlutosport Nike Snelle Dames KopenGoedkoop En 6yIvYmfb7g
fotograaf
front-end webdesigner
historicusWhite Thirtytwo Womens Black Boa Lashed Double Blue KopenBeslist 8OPkXw0Nn
freelance auteur
Geschreven op: 23 maart 2013 ˑ Categorie: accessoires, White Thirtytwo Womens Black Boa Lashed Double Blue KopenBeslist 8OPkXw0Nnanaloog ˑ 

Eigenlijk had ik Adox 4×5″ vlakfilm willen kopen bij Foto Den Boer, maar die was niet op voorraad. Het werd daarom een doosje Ilford FP4 vlakfilm. Voor de ontwikkeling van mijn standaard zwart-wit film, Tri-X van Kodak, gebruik ik altijd HC-110 ontwikkelaar. Ik moest dus even het net op om te lezen over aanbevolen standaard verdunning, agitatie en tijd. De online database met combinaties van film en ontwikkelaar van Digitaltruth Photo Ltd uit Houston, Texas biedt dan altijd uitkomt.

Maar wat las ik op hun website: er is nu een Digitaltruth iPhone app (ook Android of Nokia) waarin de gehele online database van meer dan 8000 film-ontwikkelaar combinaties is opgenomen en die is gecombineerd met een timer. Ik besloot direct de app (€ 7,99) te downloaden. Mijn iPhone gebruikte ik altijd al als timer en de online database als referentie. Beide gecombineerd leek me een ideale app. En dat bleek ook!

ShoesEbay WedgeWomen's WedgeWomen's Adidas ShoesEbay Adidas Adidas sBotrxdhQC

Je kiest allereerst je film (35mm, 120 of vlakfilm) uit de enorme lijst met films. In mijn geval FP4.

Dan kies je je ontwikkelaar uit een minstens zo lange lijst ontwikkelaars.
Dat wordt HC-110 (verdunning B)

Sandaler Ecco Rabøl Rabøl Sandal Cruise Cruise Cruise Sandal Ecco Ecco Sandaler Sandal 4Sc5jq3RLA

Vervolgens hoe je de film hebt belicht.

En je timer staat klaar voor ontwikkelaar, stopbad, fixeer, (eventueel hypo clearing agent), spoelen en het druppeltje afwasmiddel voor de laatste dertig seconden.

Maar er is één ding dat nog niet klopt: er staat dat ik 500ml HC-110 gebruik. Dat is niet zo. In de Combiplan ontwikkeltank heb je 1250ml nodig. Dus klik je op het pijltje naar rechts.

En stel je ‘Volume’ in op 1250ml. Daarna kies ik de verdunning (‘Dilution’) door op het pijltje naar rechts te klikken.

White Thirtytwo Womens Black Boa Lashed Double Blue KopenBeslist 8OPkXw0Nn

Die is 1:31. En kijk nou: ik krijg keurig aangegeven dat ik 39ml HC-110 concentraat moet gebruiken en 1211ml water.

Ontwikkelaar mengen, op de grote pijl terug klikken.

Ontwikkelaar in de tank en [start] klikken.

De timer tikt gedurende de tijd die je geacht wordt te agiteren, kondigt met een piepje aan dat het bijna tijd is om te gaan agiteren, heeft een niet te missen groot lettertje met tijdsaanduiding en heeft rechts bovenin een ster waarmee je deze combinatie kunt toevoegen aan een lijst favorieten.
Met een geluidssignaal wordt aangegeven dat de huidige fase in de filmontwikkeling (bijvoorbeeld het stopbad) gereed is. De timer stopt dan. En op het moment dat je de fixeer in de ontwikkeltank heb gekiept klik je op ‘ga door’ en gaat de timer mooi weer op 0:00 verder voor de 5 minuten fixeer tijd.

Overigens bij gebruik van stopbad, fixeer etc. met andere voorgeschreven tijden dan die standaard zijn opgenomen: geen probleem. Uiteraard kun je die naar eigen voorkeur/gebruik aanpassen.

Het werkt geweldig! Aanrader! Uiterst relaxed dat je tijden gewoon al zijn ingesteld en dat je alleen maar een paar keer ‘ga door’ moet klikken na een tussentijds handeling. Ik ben bijzonder enthousiast.

Sich 4252 096 Zeigen Sneaker Modisch Green Paul Diese Sportlich Und dxeCBo

Delen:

Pier One Greynavy One Veterschoenen One Veterschoenen Heren Heren Greynavy Pier Pier Heren oWxECdeQrB

© 2019 Bert Bulder Fotografie Amsterdam.
Gebouwd met Wordpress. Ontwerp gebaseerd op wpshower
White Thirtytwo Womens Black Boa Lashed Double Blue KopenBeslist 8OPkXw0Nn
High Hakken Hoge Maat KopenZalando Heelsamp; Online 35 wPkN0OZ8Xn